Coaches van SamSam

Uitvaartcoach worden?

Wie uitvaartcoach wil worden, moet eerst de cursus van SamSam volgen. In die cursus leert u wat de regels zijn voor het zelf organiseren van een uitvaart en gesprekstechnieken voor het zorgvuldig omgaan met nabestaanden. Speciale aandacht is er voor de mogelijkheden voor nabestaanden met een smalle beurs. De opleiding bestaat uit 8 lesdagen op zaterdag. Na de opleiding wordt van een uitvaartcoach verwacht dat deze werkbijeenkomsten en intervisiebijeenkomsten bijwoont. De organisatie biedt een vrijwilligersverzekering.

Vergoedingen

Alle medewerkers die actief zijn voor SamSam Uitvaartcoaching (bestuur, projectleider en uitvaartcoaches) zijn onbezoldigd en werken op vrijwillige basis. Indien gewenst kunnen zij een vergoeding krijgen voor gemaakte onkosten, zoals reiskosten of voorlichtingsmaterialen.

De SamSam coaches

Angelique Duvekot

2010 een kantelmoment in mijn leven, in één week mijn vader en baan verliezen. Een zoektocht volgde: Wat wil ik in mijn leven? Ik wil van betekenis zijn, mijn creativiteit inzetten en mensen begeleiden. Door de opleiding ritueelbegeleider bij afscheid heb ik geleerd over hoe ik moet doen. Door mijn onderzoek van de uitvaartbranche weet ik wat de mogelijkheden zijn. In 2017 kwam SamSam uitvaartcoaching tegen bij een uitvaartbeurs. Door eigen ervaringen voel ik mij verbonden met mensen met een smalle beurs. Het is belangrijk voor mij dat ook deze mensen goed worden voorgelicht rondom een overlijden, zodat zij zelf een keuze kunnen maken. Ervoor te zorgen dat mensen niet (verder) in de schulden raken is daarbij van belang. Ook in Zeeland leven mensen met een smalle beurs, daarom wil ik in deze provincie SamSam Uitvaartcoaching op de kaart zetten.

Uitvaartcoach Monika Schiedon

Toen ik mij aanmeldde voor de training van SamSam wist ik nog niet wat het allemaal precies inhield. Ik wist al uit eigen ervaring dat er veel meer bij komt kijken als je een uitvaart moet organiseren. Naast alle emoties waar je allemaal doorheen moet. Dus, dat je nabestaanden met een smalle beurs een helpende hand kon toesteken, dat trok mij wel. Ik heb veel geleerd bij SamSam. Het is erg belangrijk dat je je uitvaart-zaken vooraf goed geregeld hebt. Mijn persoonlijke ervaringen én de kennis die ik bij SamSam heb opgedaan komen beide goed van pas bij de huiskamergesprekken (voorlichting aan mensen). Verder wil ik mij inzetten om het netwerk van SamSam in de gemeente Capelle aan den IJssel nog meer te verstevigen.

Uitvaartcoach Mariesella la Rouche

Ik maakte kennis met SamSam toen mijn neef op jonge leeftijd overleed. Toen is ook mijn interesse ontstaan om vrijwilliger bij SamSam te worden. Ik heb de SamSam-training gedaan en nu heb ik al een paar keer mensen kunnen coachen via de kerk. Ook in onze Antilliaanse gemeenschap ontbreekt het nog aan goede informatie over de noodzakelijke “weetjes” over uitvaarten en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom wil ik mij toeleggen op het geven van voorlichting. Ik vertel aan de hand van praktische voorbeelden waarop je moet letten als je een uitvaart moet organiseren én ik geef tips om “het anders te doen”.